Recension

Just nu är jag här Isabelle Ståhls debutroman är vår tids ”Jack”

Isabelle Ståhl är kritiker och krönikör i SvD, därför gästrecenseras hennes romandebut av Anneli Jordahl.
Isabelle Ståhl är kritiker och krönikör i SvD, därför gästrecenseras hennes romandebut av Anneli Jordahl. Foto: Sara Mac Key / Natur & Kultur

”Osympatiska romankaraktärer är alltid intressanta”, skriver Anneli Jordahl. Hon läser om en ung kvinna som småljuger, konsumerar, tinderdejtar och helst vill kliva ut ur sig själv i en skicklig iscensättning av samtidsoron.

Publicerad
Annons

När förlaget aviserade Isabelle Ståhls debutroman som en Stockholmsskildring i Hjalmar Söderbergs anda blev jag förvånad. En litteraturkritiker med hennes integritet, varför vill hon in på de genomflanerade citygatorna? Nyligen framgångsrikt melankolibemålade av Therese Bohman i ”Aftonland”. Dessutom är jag- berättaren, 29-åriga Elise, konststuderande. Konsten har ju blivit Bohmans signum.

Men när Elise forcerar igenom konstutställningar på tio minuter och dessutom grejar med mobilen på föreläsningarna, förstår läsaren att hon är ”duktiga flickans” motpol. En okoncentrerad själ, en som vill ”kliva ur mig själv och glömma att jag existerar”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons