Familjen jag hadeHyllad debut med svårsmält slut

Romandebutanten Bill Clegg har tidigare gett ut två självbiografiska böcker. ”Familjen jag hade” har nominerats till både Bookerpriset och National Book Award 2015. Han har skrivit för en rad tidningar, till exempel The New York Times, The Guardian och Harper’s Bazaar.
Romandebutanten Bill Clegg har tidigare gett ut två självbiografiska böcker. ”Familjen jag hade” har nominerats till både Bookerpriset och National Book Award 2015. Han har skrivit för en rad tidningar, till exempel The New York Times, The Guardian och Harper’s Bazaar. Foto: Brigitte Laccombe

Bill Clegg är en av USA:s mest framgångsrika litterära agenter. Hans egen debutroman, som nominerades till Bookerpriset, sparar varken på dramatiken eller känslorna. Men den gripande berättelsen tyngs ner av en flod detaljer och ett alltför rikt persongalleri, skriver Eva Johansson.

Publicerad
Annons

Om den här romanen var en film skulle soundtracket tveklöst utgöras av en svällande matta av stråkar. Bill Clegg, en amerikansk litterär agent med två memoarer bakom sig, har inte sparat på vare sig dramatik eller känslor i sin haussade romandebut. Den har överlag mötts av mycket fin kritik både i hemlandet och i England, och rättigheterna har sålts till en hel rad länder. Varför är dock inte alldeles lätt att förstå.

”Familjen jag hade” inleds med en förödande villabrand i en liten småstad på amerikanska östkusten där en medelålders kvinna, June Reid, i ett slag förlorar alla hon älskar. Till råga på allt på natten före hennes dotters bröllop. Av en slump befinner hon sig ute i trädgården när den gamla gasspisen exploderar och alla i huset brinner inne: Junes före detta make, hennes betydligt yngre pojkvän, samt det blivande bröllopsparet. Det är en katastrof som påverkar inte bara June. Dess efterdyningar svallar genom hela det lilla samhället, och kommer att kännas av ända till det motell på andra sidan kontinenten där romanen efter många turer får sin upplösning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons