Den yttersta lyckans ministeriumTillbaka 20 år efter debuten med en lysande roman

Arundhati Roy (född 1959) är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Hon var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset för romanen ”De små tingens gud” 1979.
Arundhati Roy (född 1959) är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Hon var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset för romanen ”De små tingens gud” 1979. Foto: Mayank Austen Soofi

Som politisk intellektuell är Arundhati Roy glasklar. När hon efter tjugo år återkommer som romanförfattare är hon mer mångtydig. ”Den yttersta lyckans ministerium” är en lysande roman fylld av vrede och gycklande satir.

Publicerad
Annons

Det tog tjugo år efter debuten med ”De små tingens gud” innan Arundhati Roy gav ut sin andra roman, ”Den yttersta lyckans ministerium”. Och det tog bara några månader innan den kom på svenska i Peter Samuelssons fina översättning.

Under åren som gått har dock Arundhati Roy skrivit flera politiska böcker. Som aktivist och intellektuell har hon engagerat sig för de indiska ursprungsfolkens rättigheter vilka har kränkts inte minst av de stora dammbyggena. Hon har i linje med sådana ställningstaganden också framträtt som kritiker av en globaliserad kapitalism, och hon har tagit ställning för Kashmirs självständighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons