Statsvetare: Löfven är ansvarig

Statsminister Stefan Löfven (S) är ansvarig oavsett om det strukturellt fel att han inte fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen, eller om det rör sig om personliga brister. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) är ansvarig oavsett om det strukturellt fel att han inte fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen, eller om det rör sig om personliga brister. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Varför fick inte statsministern kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen? Är det ett strukturellt fel inom regeringskansliet eller handlar det om personliga brister. Det pekar åt det senare, tror statsvetare.

TT
Publicerad
Annons

På söndagen avgick Emma Lennartsson, statsminister Stefan Löfvens statssekreterare, efter ett extrainsatt regeringssammanträde. Det är anmärkningsvärt att statsministerns närmaste medarbetare inte har förstått allvaret och att informationen inte nått högsta politiska ledningen, tycker Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det finns två bedömningsgrunder här. Är det här en personlig brist hos Emma Lennartsson eller är det ett strukturellt fel? Att kommunikationskanalerna i regeringskansliet är dåligt byggda. I båda fallen är Löfven ansvarig, säger Göran Sundström till TT.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons