ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Finansministern: Sabunis budgetsyn bottenlöst naiv

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att L-ledarens modell skulle skapa underskott.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att L-ledarens modell skulle skapa underskott. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Nyamko Sabunis budgetsyn är ”bottenlöst naiv”, säger Magdalena Andersson (S). L-ledarens tal om att göra upp med olika majoriteter i enskilda frågor riskerar att leda till en ny kris av samma typ som på 90-talet, enligt finansministern.

Karin Thurfjell
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill frångå budgetpraxis om att förhandla om budgeten som en helhet. Det beskedet har hon gett inför Liberalernas partiråd till helgen, då partiet väntas slå fast att de ska verka för en borgerlig regering och vara redo att samarbeta med Sverigedemokraterna. Sabuni ser framför sig hur en minoritetsregering i framtiden kommer att göra upp om enskilda budgetfrågor med hoppande majoriteter i finansutskottet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) pekar på att nuvarande praxis kom till för att strama upp reglerna efter 90-talets finanskris, och befarar att Sverige kan hamna i en liknande kris igen om reglerna om en sammanhållen budget frångås.

Laddar…