ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Oklart varför utbrott av covid-19 ökar på skolor

Andelen nya bekräftade fall i åldersgruppen 10 till 19 år har ökat det senaste halvåret, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Andelen nya bekräftade fall i åldersgruppen 10 till 19 år har ökat det senaste halvåret, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Hossein Salmanzadeh

Andelen smittade i skolor och bland barn och unga har ökat det senaste halvåret. Men vad det beror på är inte helt enkelt att slå fast.

– Det ser ut som att det kanske skett någon slags förändring i epidemiologin som vi ännu inte kan ge svar på, säger Karin Tegmark Wisell.

John Palm
Publicerad

Under februari uppmärksammade skolledningen på Ljungnässkolan i Mönsterås kommun i Region Kalmar en ovanligt hög sjukfrånvaro. Snart konstaterades att F-6-skolan drabbats av ett utbrott av covid-19. Totalt smittades 60 personer, varav två tredjedelar var elever.

– Det stack ut på flera sätt, både i hastighet, omfattning och i det att det var yngre elever som drabbades. Tidigare när vi haft skolutbrott har spridningen varit ganska liten och skett främst bland personalen, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar.

Laddar…