Recension

Alice i UnderlandetAlice i tältet ett sceniskt underverk

Tre gånger Hjärter Dam på jakt efter någon att halshugga.
Tre gånger Hjärter Dam på jakt efter någon att halshugga. Foto: Anders Mattsson

Mer än 150 små och stora människor skapar ett Underland på scenen, ett nonsensdrama om konsten att växa på alla plan. Lycklig den förort som har ett Enskedespel, skriver Lars Ring.

Publicerad
Annons

Vässa vansinnet, nu kör vi – säger Katten. Enskedespelet 2016 kan äntligen ta sin början. Det börjar med en galen balett där hemmafruar kastar sopor med koreografisk precision. Scouter marscherar obehagligt taktfast över scenen och träningsfanatiker rusar kors och tvärs som galna kaniner. Plötsligt står 16 ensamma Alicear på scenen. På gränsen till vuxenlivet, vilken väg ska man sedan ta? Vem ska man vara, vem ska man bli? Det är frågan.

Lycklig den förort som har ett Enskedespel – en mötesplats för hundratals barn, ungdomar och vuxna som sytt och byggt, övat och repeterat. Där alla till sist växer ihop till en enda organism av målinriktad energi. Där alla blir viktiga kuggar, alla får plats. Enskedespelet är en ojämförligt vacker metafor för solidaritet, jämlikhet och folklig teaterkonst. Plus, förstås, som katten säger: kreativitet, konsten att våga och att göra sin röst hörd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons