Teresa Küchler:Obarmhärtigt visar brexit EU:s nya roll

Teresa Küchler
Europakomissionens ordförande Ursula von der Leyen tar på sig sitt munskydd efter en presskonferens om brexitförhandlingarna på julafton.
Europakomissionens ordförande Ursula von der Leyen tar på sig sitt munskydd efter en presskonferens om brexitförhandlingarna på julafton. Foto: Francisco Seco/AP

Brexit innebär inte bara gränskontroller, nya fiskeregler och andra praktiska konsekvenser som de 27 EU-länderna och Storbritannien bråkat om i fyra år. Brexit visar också i all sin obarmhärtighet att EU inte längre tjänar som ett helande plåster – ett sätt att läka 1900-talets blodiga, europeiska sår.

Publicerad
Annons

BRYSSEL Det var Winston Churchill som sade det tydligast. I ett tal i Zürich 1946, då Europa fortfarande låg i aska och ruiner efter två världskrig, sade den tidigare arméofficeren, brittisk premiärministern och sedermera Nobelpristagaren:

”Det finns en utväg som på ett par år skulle göra hela Europa fritt och lyckligt. Det är att återskapa den europeiska familjen (...). Vi måste bygga upp ett slags Europas förenta stater.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons