Annons

”Spara tusenlappar på ditt bolån”

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg Foto: Adrian Beck

För många kan det kännas svårt och jobbigt att förhandla med banken, speciellt om man tror att man kan ha svårt att få bolån. Men faktum är att det går att spara tusentals kronor – om man vågar ta samtalet. Här är expertens bästa tips för hur du ska bete dig på din förhandling för att få ner din bolåneränta.

För många personer kan det kännas obekvämt att gå in i en förhandling, speciellt när det rör sig om en förhandling med en bank. Där beslut ofta kan få stora ekonomiska konsekvenser för framtiden. Men var inte orolig, det finns flera tips för hur du ska ta dig an en förhandling för att få ut så mycket som möjligt från den, och i förlängningen spara tusenlappar. Faktum är att idag är det mycket lättare att få ett bra bolån än vad många tror.

– Sanningen är att den som får ned sin ränta med en halv procentenhet sparar flera tusen kronor per lånad miljon. Eftersom en del bolån är på flera miljoner kronor kan man därför räkna ut att det finns stora pengar att spara, säger Compricers sparekonom Christina Sahlberg.

Att komma förberedd till mötet kan göra hela skillnaden menar Christina Sahlberg. Genom att göra en kalkyl och en sammanställning av din ekonomi innan får du en god överblick över hushållets utgifter och inkomster. Det skapar en extra trygghet under själva mötet.

– Kolla även upp snitträntor hos olika banker för att få en uppfattning om vad de erbjuder för bolån, säger hon.

Priserna pressas ner – till din fördel

Det bästa sättet för att få ner sin ränta är att jämföra mellan banker och se hur de skiljer sig åt. Olika banker har olika inställningar till lån och i dag är konkurrensen hårdare än någonsin tack vare antalet aktörer på marknaden. Det innebär att priserna pressas ner, något som du kan använda till din fördel.

– Om du får något ränteerbjudande som är bättre än din nuvarande banks så kontakta din bank igen och fråga om de kan matcha ditt nya erbjudande. Om inte - byt bank. Det är inte så krångligt som många tror - och klart värt om du får en lägre ränta, säger Christina Sahlberg.

Få hjälp – helt kostnadsfritt

Om det känns krångligt att hitta rätt bolåneaktör kan du ta hjälp av Compricer. Via Compricer får du hjälp att hitta den bank som passar dig bäst helt kostnadsfritt.

Efter att du fyllt i en ansökan får du hjälp av en personlig handläggare som hjälper dig genom hela processen. Handläggaren jämför erbjudanden från olika aktörer och presenterar dem för dig. Därefter får du hjälp att ta fram och behandla den information som efterfrågas av den bank du väljer, du binder inte upp dig på någonting och allt är helt kostnadsfritt.