”Lässtunden på kvällen är superduperviktig”

Programledaren David Sundin har skrivit en barnbok. ”Det ska vara en utmaning att ta sig igenom boken tillsammans med sin förälder.”
Programledaren David Sundin har skrivit en barnbok. ”Det ska vara en utmaning att ta sig igenom boken tillsammans med sin förälder.” Foto: Lisa Arfwidson

David Sundin är en stor favorit för många barn. Nu har han skrivit en bok som blir en tuff utmaning för läsaren – boken vill inte bli läst.

Saga Höggren
Publicerad

Det är första gången David Sundin skriver en bok för barn. Han berättar att idén till ”Boken som inte ville bli läst” kom som en ”pling-idé”:

– Det var som i en tecknad film, att det tändes en glödlampa ovanför mitt huvud och sa ”pling” när jag kom på att jag skulle skriva en barnbok, berättar han för juniorreportrarna Oskar och Jakob när de frågar hur den kom till.

Oskar och Jakob är några av de första som fått läsa boken. De lade båda märke till att den var skriven på ett speciellt sätt. Bokstäver är utbytta, ord saknas och texten blir ibland så liten att den knappt går att se.

När de frågar David varför han gjort så svarar han:

– Tanken är att det ska vara en utmaning att ta sig igenom boken tillsammans med sin förälder. Den är lite som ett tv-spel. Man måste använda sin fantasi och kanske spela lite teater för att komma vidare.

Lässtund i parken för Oskar och Jakob. David läser en sida där alla R bytts ut till U – roligt tycker killarna. Foto: Lisa Arfwidson

Oskar: Vad inspirerades du av när du skrev boken?

– Jag inspirerades av stunden när en vuxen, som kan läsa, läser för ett barn som inte lärt sig ännu. Det är en fin stund tycker jag. Jag vill genom boken göra den stunden ännu roligare och finare.

Jakob: Hur viktig är lässtunden med barn och föräldrar på kvällen, tycker du?

– Superduperviktig! Det finns så mycket som är bra med den, säger David och tar upp flera exempel som att barn kan lära sig läsa och lära sig flera nya ord.

– Men det bästa av allt är att det blir en mysig stund för både barnet och föräldern, fortsätter David.

Oskar och Jakob håller med, och berättar att de själva tycker om att somna medan deras föräldrar läser för dem.

David berättar vad som ibland händer när han läser för sin dotter:

– Ibland händer det att jag läser och läser, babblar och babblar och bläddrar och bläddrar. För att sedan märka att hon somnat för länge sen, och att jag har läst alldeles för långt, säger David och skrattar.

Under intervjun blir det självklart selfietagning också. Foto: Lisa Arfwidson

Även om det kan vara mysigt hoppas han framförallt att ”Boken som inte ville bli läst” ska göra lässtunden spännande och mer händelserik.

Oskar: När boken är slut och det är dags att sova – hur vill du att läsaren ska känna?

– Att det var en fin stund och att de hade roligt. Och att de vill läsa mer, säger David.

David ville att boken skulle se mystisk ut. ”Som om den stod längst in i ett Harry Potter- bibliotek”, säger han. Foto: Lisa Arfwidson
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se