Nya revolutionens värde: 4 000 miljarder dollar

På Ericssons fabrik i Nanjing i Kina tillverkas 5G-basstationer.
På Ericssons fabrik i Nanjing i Kina tillverkas 5G-basstationer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Digitalisering och automatisering. Smarta fabriker och större flexibilitet. Här guidar vi till allt du behöver veta om den nya industriella revolutionen – värd minst 4 000 miljarder dollar.

SvD
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 4

Vad är grejen med Industri 4.0?

Det råder ingen tvekan om att tekniken redan idag spelar en stor roll i våra liv. Den allt mer uppkopplade värld som vi rör oss i flyttar också fram gränserna inom industrin.

För att svara på vad den fjärde industriella revolutionen är kan det däremot vara bra att först kortfattat backa bandet.

Den första industriella revolutionen (Industri 1.0) utspelade sig under det sena 1700-talet och tidiga 1800-talet när tillverkningen började gå från manuellt arbete till att ta hjälp av ång- och vattendrivna motorer och maskiner. Den andra och tredje revolutionen inträffade under 1900-talet när först stål och elektricitet började användas i fabrikerna och senare när datorteknik implementerades.

Den fjärde industriella revolutionen, eller Industri 4.0, går ut på att förbättra den digitalisering som den tredje vågen började med. Genom att smälta samman alla nya teknologier vill man utveckla industrin och göra den än mer digitaliserad, effektiv och klimatsmart. Det som ingår i den fjärde industriella revolutionen är exempelvis artificiell intelligens (AI), autonoma system, 5G-nätverk och Internet of things (IoT).

Annons
Annons

2 / 4

Vad är Internet of Things?

En nyckel till den fjärde industriella revolutionen är sakernas internet, eller Internet of Things (IoT) som det heter på engelska. Det betyder förenklat att alla uppkopplade saker kan kommunicera med varandra.

Ett exempel på hur detta kan se ut finns i de smarta fabriker som nu börjar växa fram runt om i världen. Genom att vara uppkopplat till 5G-nätverket styr fabrikens sensorer i mångt och mycket själv exempelvis lagerhållningen och logistik och kan kommunicera när en komponent i produktionen håller på att ta slut samt agera för att lösa problemet.

Om ett tekniskt problem uppstår i en smart fabrik kan maskinen själv analysera detta och peka på vad som är fel, allt utan att en människa behöver utföra jobbet.

Annons
Annons
Tillverkning av bilar i USA.

Tillverkning av bilar i USA.

Foto: Carlos Osorio/AP

3 / 4

Tillverkning av bilar i USA. Foto: Carlos Osorio/AP

Vad är vinsterna med Industri 4.0?

Industri 4.0 är ett begrepp som myntades någon gång runt 2011–2012 i Europa och syftar till hur kontinenten ska kunna konkurrera med Kina. Revolutionen handlar helt enkelt om att försöka driva på den större trend som finns med att med flytta hem tillverkningen. Det handlar också om att skapa bättre arbetsvillkor för de som arbetar i fabrikerna, samt värna miljön.

När den svenska regeringen sammanfattar sin syn på vinsterna handlar det bland annat om ökad konkurrenskraft. I ett dokument från Mikael Damberg, näringsminister 2018, står det att läsa:

”Sverige är en stark industrination som nu står inför stora möjligheter till ökad konkurrenskraft och framväxt av nya starka företag i hela landet. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt ytterligare. Automation och digitalisering skapar nya möjligheter för lönsam och hållbar produktion i en helt ny skepnad, uppkopplad, mer automatiserad och kunskapsintensiv. ”

Annons
Annons

4 / 4

Hur mycket är Industri 4.0 värt?

Nästan allt som har att göra med Internet of Things, AI eller automation är värt en betydande summa och den fjärde industriella revolutionen är inget undantag. Exakt hur mycket är däremot svårt att svara på, men tre år gamla siffror från KPMG uppskattar att bara komponentmarknaden är värd runt 4000 miljarder dollar.

Det kan exempelvis kompletteras med värdet på marknaden för Internet of Things, som enligt Gartner och sajten Techradar uppgår till nästan lika mycket.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons