RecensionTv-serier

Mare of EasttownOmöjligt slita blicken från vresig Winslet

Oscar-, Emmy- och Golden Globe-vinnaren Kate Winslet är alltid sevärd.
Oscar-, Emmy- och Golden Globe-vinnaren Kate Winslet är alltid sevärd. Foto: HBO Nordic

En tonårsflicka hittas mördad i en industriort där alla känner alla. ”Mare of Easttown” på HBO Nordic är en gedigen kriminalserie som bjuder på få överraskningar. Men Kate Winslet gör att man vill se den till slutet.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Vi befinner oss i en kylslagen, mindre industriort utanför Philadelphia där alla tycks känna alla. Det första man gör när man kommer hem är att gå till kylen och hämta en öl utan att ta av sig ytterkläderna. Besöker man en granne är det första man erbjuds: en öl. Och den intas medelst halsning. Detta gäller såväl män som kvinnor. Drinkar ses som suspekta och kaffe dricks endast på morgonen. På den lokala baren kan ölen utökas med en whiskey. Kate Winslets vresiga kriminalkommissarie Mare Sheehan håller genomgående en öl i ena handen och en e-cigarett i den andra. Maten utgörs oftast av pizza. Vi befinner oss i no-nonsense-land.

Mare lever i en fyragenerationers-konstellation tillsammans med sin mamma Helen (Jean Smart), sin tonårsdotter Siobhan (Angourie Rice) och sitt barnbarn(!) Drew, vars pappa, Mares son, är död. Mamman, Mares sonhustru, har förlorat vårdnaden men vill ha tillbaka den. I huset bredvid bor Mares före detta man och Siobhans far Frank Sheehan (David Denman) och hans nya fru. (Det tog mig en god stund att reda ut släktförhållandena.)

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons