Flera sjukhus saknar skydd mot kampanjer

Södertälje sjukhus utsattes för en attack av falska rykten i sociala medier och vidtog åtgärder. Men flera andra sjukhus är oskyddade.
Södertälje sjukhus utsattes för en attack av falska rykten i sociala medier och vidtog åtgärder. Men flera andra sjukhus är oskyddade. Foto: Staffan Löwstedt

Falsk information spreds: Barn tas ur respiratorn och lämnas att dö. Personalen tar inte emot covidpatienter. När pandemin bröt ut tvingades Södertälje sjukhus freda sig mot desinformation. Men flera andra Stockholmssjukhus är fortfarande oskyddade.

Åsa Erlandsson
Publicerad
Annons

I våras scrollade en läkare på Sahlgrenska sjukhuset i sitt Facebookflöde. Plötsligt dök ett klipp från slovakisk teve upp där en person som uppgavs vara läkare på Södertälje sjukhus vittnade om kaos, att det inte fanns någon utrustning, att vuxna och barn togs ur respiratorer och lämnades att dö. Att vårdpersonal smittades men förbjöds att testa sig, att alla var fullkomligt utmattade.

– Det spreds en bild av hur katastrofalt det var och att Sverige var ett land i panik, säger läkaren på Sahlgrenska till SvD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons