Erik Bergin:Skillnaden från 2016 som borde oroa Trump

Erik Bergin
Joe Biden och Hillary Clinton den 8 december 2016 – en månad efter Demokraternas valförlust.
Joe Biden och Hillary Clinton den 8 december 2016 – en månad efter Demokraternas valförlust. Foto: Ron Sachs/TT

Kan Trump göra om bragden från 2016, då han pulvriserade Hillary Clintons ledning sent i racet och säkrade segern? Ja – fast skillnaderna jämfört med för fyra år sedan är större än likheterna, visar SvD:s analys. Och det är främst till Trumps nackdel.

Erik Bergin
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Var det något vi lärde oss efter Donald Trumps valseger 2016 så var det att inte lita på opinionsmätningar. Det ligger en del sanning i den slutsatsen, fast inte enbart.

Mätningarna mellan Trump och Hillary Clinton visade inte så fel som det ibland sagts. De förutsåg, helt korrekt, att hon skulle få flest väljarröster nationellt (knappt 3 miljoner fler än Trump), men missade att prognostisera i vilka delstater hon skulle få dem. Trump vann där det var viktigt att vinna. Det är vad som räknas i amerikanska presidentval och dess ”the winner takes all”-system med elektorsröster: om du vinner 51 procent eller 90 procent av väljarrösterna i en delstat spelar ingen roll – du vinner ändå delstatens samtliga elektorsröster (med två undantag, Nebraska och Maine).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons