ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Caesars reform fick ordning på året

Julius Caesar.
Julius Caesar. Foto: TT

Caesar städade upp i det korrumperade Rom och förbjöd lyxkonsumtion. Men en reform kom att överleva honom med många, många år. Caesar var mannen som fick ordning på tiden.

Dick Harrison
Publicerad

Fråga: ”När Caesar kommer på tal är det nästan alltid som fältherre. Han erövrade Gallien, besegrade Pompejus, hävde ur sig bevingade ord och blev till slut mördad. Men han måste väl rimligen ha uträttat stora saker mellan varven, när han inte var ute och krigade? Hur såg hans egentliga politik ut?”

Dick Harrison: Det är helt sant att Caesar var en aktiv politiker även i det civila; faktum är att han var en av den antika världens största reformatorer. En genomgång av Caesars nydaningar kan bli mycket lång. Vissa reformer var i och för sig föga uppseendeväckande och hade paralleller i äldre romersk historia. Hit hörde tilldelningen av gårdar med jordegendom till veteransoldater, som inleddes på hösten år 46 f.Kr. Samtidigt inrättades nya romerska kolonier i provinserna, vilka enligt planerna skulle omfatta omkring 80 000 människor. Till de platser som valdes ut för latinsk kolonisering hörde Karthago och Korinth, städer som hade förstörts av romarna år 146 f.Kr. och som nu skulle återuppbyggas. Men andra reformer var radikalare. Samtidigt som inbördeskriget mot Pompejus politiska arvtagare utspelade sig omformade Caesar det romerska rikets ledning i grunden.

Laddar…