ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Premiepensionen allt viktigare

Nästan alla i premiepensionssystemet har haft en positiv utveckling på sitt pensionskapital, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Nästan alla i premiepensionssystemet har haft en positiv utveckling på sitt pensionskapital, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Premiepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. Nyblivna pensionärer får nu omkring tio procent av pensionen från premiepensionen, i snitt 1 600 kronor i månaden under 2021.

Helena Wande/TT
Publicerad

I en ny rapport har Pensionsmyndigheten analyserat hur utbetalningarna från premiepensionen utvecklats och ser ut i dag för olika åldersgrupper. Sedan första utbetalningarna från premiepensionssystemet gjordes för snart 20 år sedan har de kommit att utgöra en allt större del av den totala inkomstrelaterade pensionen.

– Det är ganska naturligt eftersom det har varit en infasning. Men det har inte varit så viktigt att prata om utbetalningarna förrän nu på senare år. De första åren var utbetalningarna små och utgjorde en obetydlig del av pensionen. För varje år som går blir det viktigare och viktigare eftersom fler och fler får inbetalningar till premiepensionen hela yrkeslivet, säger Dan Frankkila, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Laddar…