”Det gick bra att ha skola hemma”

I Lycksele har smittspridningen av coronaviruset varit mycket stor de senaste veckorna. Sjuåriga Malva är en av de elever som fått plugga hemifrån.

Annie Ericsson
Publicerad
Malva, 7 år med mamma Anna, 42 år utanför sitt hus. Foto: Privat

Lycksele är en av de orter där smittspridningen varit som störst de senaste veckorna. I Västerbotten, länet där Lycksele ligger, har flera skolor fått stänga igen helt vissa dagar eftersom många lärare och elever fått symptom.

I Lycksele har gymnasium och högstadieskolor haft distansundervisning ganska länge, men även årskurs ett på Forsdalaskolan fick plugga hemifrån en vecka. Malva var en av alla ettor som fick stanna hemma eftersom hennes lärare var sjuka.

– Det gick bra att ha skola hemma. Jag kunde gå in på mitt rum och jobba själv ibland. Det är lite svårt att koncentrera sig i klassrummet när många pratar högt, så det var skönare hemma, säger Malva.

Malva fick många uppgifter på paddan. Hon tyckte bäst om att spela mattespelet Vektor. Foto: Privat

Malva fick uppgifter i olika ämnen som hon skulle göra hemma. Hon fick hjälp av sin mamma Anna när hon behövde. Alla i Malvas klass har en Ipad som de kan använda till att spela spel i matte och svenska.

– En uppgift var att jag skulle filma när jag släppte två saker nerför en backe och se vad som kom först ner. Sen skulle jag ta kort på till exempel snöflingor ute när det var NO, säger Malva.

Många av uppgifterna tyckte Malva var ganska enkla och mycket var repetition.

– Det var svårt att veta vilket ämne uppgifterna hörde till. I skolan står det alltid på tavlan vilken lektion vi har, säger Malva.

Malva har två storebröder som går i högstadiet och gymnasiet. De har pluggat hemifrån sedan länge. Hennes äldsta bror har knappt varit i skolan på ett år.

Malva saknar att träna både fotboll och gymnastik som hon gör i vanliga fall. Foto: Privat

– Här i Lycksele finns det inte så många restauranger som vi brukar gå på, så det är inte så stor skillnad. Men vi har inte umgåtts med andra familjer på länge. Det är tråkigt att barnen inte kan leka med sina kompisar eller gå på sina fritidsaktiviteter. Det blir till slut trist att åka skoter och grilla korv när man gjort det många gånger, säger Malvas mamma Anna.

Hon märker att det finns en stor oro för viruset i Lycksele. Det står mycket om smittspridningen
i tidningarna och det märks på arbetsplatser och i skolan.

– Jag känner ändå hopp och tror att vi i Lycksele kan klara av det här som vi gjorde i höstas när det också var många smittade, säger Anna.

När Malva kom tillbaka efter hemundervisningen var hon i skolan två dagar innan hon själv fick ont i halsen. Hon fick ta ett coronatest för att se om hon smittats men Malva hade inte corona. Det var en lättnad för henne.

– Men jag är lite orolig för mina tre klasskompisar som blivit smittade. Jag hoppas de kommer tillbaka till skolan snart så vi kan leka, säger Malva.

Prova på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons