Johan Carlson: ”Svenska situationen är gynnsam”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Testningen för pågående covid-19-infektion har nästan fördubblats på två veckor, och för första gången når nu regionerna politikernas mål om 100 000 tester i veckan. Bara omkring en procent av testsvaren är nu positiva.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

För första gången på många månader upptäcks nu fler covid-19-fall i Norge och Danmark än i Sverige, något som uppmärksammats i grannländerna de senaste dagarna.

Norska och danska experter har samtidigt ifrågasatt betydelsen av trendbrottet, och påpekat att Sverige hittills testat en mindre andel av befolkningen, vilket skulle kunna innebära att vi upptäckt en mindre andel av fallen än i grannländerna.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarade på kritiken under tisdagens pressträff. Han sa att den svenska testningen har skalats upp kraftigt på sistone, och att regionerna förra veckan för första gången nådde upp till politikernas mål om 100 000 tester i veckan.

– Det tog ett antal veckor innan vi fick upp en ordentlig testning. Men under vecka 36 hade vi närmare 126 000 testade, en kraftig ökning jämfört med tidigare, och vi hade ändå sjunkande siffror.

Bara två veckor tidigare gjordes 66 000 så kallade PCR-tester, alltså provtagning för pågående infektion, vilket innebär att testningen nästan har fördubblats sedan dess.

Annons
Annons

Förra veckan var 1,2 procent av testerna för pågående infektion positiva. Det är en stor förändring jämfört med i början av juli, då ungefär 15 procent av provsvaren var positiva.

Johan Carlson fick under pressträffen flera frågor om situationen i Norge, där antalet positiva fall har ökat på sistone.

– Vi noterar att det är en besvärligare situation i Norge än tidigare, men det är i grunden en fråga för norrmännen själva, sa han bland annat.

Han fick även en fråga om huruvida han ser en risk med det norska beskedet förra veckan om att man vill öppna upp för resor till och från flera svenska regioner.

– Det finns naturligtvis alltid en risk om det kommer väldigt många personer samtidigt om man inte håller distansen. Det viktiga är hur man beter sig. Jag skulle inte vilja överdriva riskerna, men man ska inte bortse från dem heller.

Under pressträffen sa han också att smittspridningen fortsätter att ligga på oroväckande nivåer i olika delar av världen.

– När det gäller Europa har vi fått en allvarligare situation, framför allt i medelhavsområdet.

Men i norra Europa är läget bättre.

– Den svenska situationen är fortsatt gynnsam. Vi har sedan april, och påtagligt sedan midsommartiden, en kraftigt minskad smittspridning i vårt land.

Johan Carlson pratade också om den kommande vaccineringen mot säsongsinfluensa. Den 3 november inleds vaccineringen, och då kommer personer som är 65 år och äldre, samt andra riskgrupper och vård- och omsorgspersonal, att prioriteras.

Några veckor senare erbjuds vaccinet för övriga delar av befolkningen.

– Vi har kommit överens om en prioriteringsordning som liknar den vi planerar att använda för covid om och när vi får ett vaccin.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons