Mikael Parkvall:Är en spanjor i Barcelona katalan?

Mikael Parkvall
Vem är egentligen katalan? En person som är mantalsskriven i Katalonien eller en person som identifierar sig med katalansk snarare än spansk?
Vem är egentligen katalan? En person som är mantalsskriven i Katalonien eller en person som identifierar sig med katalansk snarare än spansk? Foto: Manu Fernandez/AP

Är alla som bor i Katalonien katalaner? Ja, det skulle de kunna sägas vara. Eller nej, det är de inte alls. Problemet med nationalitetsnamn är att de kan betyda snarlika, men ändå olika saker.

Publicerad
Annons

Nyhetsrapporteringen har på senare tid präglats av självständighetssträvanden i Katalonien. Hur många katalaner som stöder endera sidan tycks det råda delade meningar om, men en av SvD:s läsare har i sammanhanget funderingar kring vem som egentligen är katalan. Vad betyder det egentligen om man säger att ”de flesta katalaner (inte) stödjer” separatismen? Skribenten noterar att en majoritet av befolkningen i Katalonien enligt officiell statistik talar och identifierar sig med spanska snarare än katalanska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons