Lågkolhydratkost ger goda resultat för diabetessjuka
Ineffektiva och gamla – så beskriver läkaren Fredrik Nyström de nuvarande kostrekommendationerna till personer med typ 2-diabetes. Nu överväger Socialstyrelsen att uppdatera råden.
Sedan 1970-talet har personer med typ 2-diabetes fått rådet att undvika kaloririk mat och äta mindre mättat fett för hjärtat skull. I Socialstyrelsens diabeteskostråd kallas den klassiska lågfettkosten ”traditionell diabeteskost” och man skriver att den ”främjar ett gynnsamt långtidsblodsocker och gynnsamma blodfetter, samt viktnedgång”.
Allt fler personer med typ 2-diabetes gör nu uppror mot lågfettkosten, i Sverige och i många andra länder. Det brittiska nätbaserade forumet diabetes.co.uk har utvecklat ett low-carb-program där medlemmarna lär sig att kraftigt skära ner på kolhydraterna i maten. Över 5 procent av Storbritanniens diabetiker, runt 250 000 personer, har valt att följda programmet.