Krönika

Jonas Fröberg:<i>Sanningen om Volvo</i> – ett rafflande drama

Jonas Fröberg

Vad hände egentligen bakom kulisserna hos Volvo Cars de senaste 40 åren? Med nya boken ”Sanningen om Volvo” tecknar förre ordföranden för ingenjörerna, Magnus Sundemo, en ovanligt öppenhjärtig bild av interiörerna i beslutsrummen.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Och det är en ovanlig fackordförande som skriver – och som tagit strid för Volvo. För Volvoälskaren är avsnittet om hur han slogs för en mittmotorbil på 90-talet ett rafflande drama i sig. Den första stora striden stod när Volvo skulle gå samman med Renault 1993. Sundemo var en av huvudmotståndarna mot affären där Pehr G Gyllenhammar fick gå.

Den stora dramatiken kom 2009–2010, när en tung våt filt lagts över den globala bilindustrin. Ford krisade och skulle göra sig av med det blödande Volvo Personvagnar. Till vilket pris som helst. Men ingen seriös aktör tycktes intresserad – alla hade nog med sina egna kriser. Då tog Magnus Sundemo saken i egna händer, startade konsortium Jakob, där anställda tillsammans med svenska institutioner och globala finansiärer skulle köpa Volvo. Han stred. Slet. Fick med sig försäkringsbolaget If och Handelsbanken, liksom den förre Volvodirektören Roger Holtback (bror till Jan Eliasson). Men det föll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons