RecensionNya filmer

All the money in the worldEn studie i hur snuskigt rika fungerar – utan Spacey

Michelle Williams och Mark Wahlberg fick 8 000 kronor respektive 12 miljoner kronor för att spela in nya scener efter att Kevin Spacey klipptes bort ur ”All the money in the world”.
Michelle Williams och Mark Wahlberg fick 8 000 kronor respektive 12 miljoner kronor för att spela in nya scener efter att Kevin Spacey klipptes bort ur ”All the money in the world”. Foto: Fabio Lovino

Kevin Spacey klipptes bort och ersattes med en fullgod Christopher Plummer. Tyvärr petar regissören Ridley Scott bara på ytan i den verklighetsbaserade historien om J Paul Gettys kidnappade barnbarn.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

”Jag gillar föremål. De är exakt det de ska vara, förändras inte, gör en aldrig besviken. Jag har funnit skönhet i föremål som jag aldrig funnit i en annan människa.”

Det är onekligen en maffig nyckelreplik som Ridley Scott lagt i munnen på sin version av J Paul Getty, amerikansk konstsamlare och knös: under delar av sin livstid var Getty inte bara rikast i USA utan i hela världen. Dessutom var han, hur ska vi säga, sparsam. Och just det draget blev en ödesdiger motor i det utdragna drama där hans 16-årige sonson, också döpt till Paul, rövades bort av italienska kidnappare, fick örat avskuret och inte släpptes förrän efter fyra månader.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons