Utom sigGår lyckligt vilse i hennes tilltrasslade fiktion

Kanske är tvillingarna Alissa och Anton två sidor av en och samma människa, på glid mellan könsidentiteter och mellan minnen. Jenny Aschenbrenner läser Sasha Marianna Salzmanns debutroman om en syster som letar efter sin försvunne bror, och förförs av precist språk och gnistrande berättande.

Jenny Aschenbrenner
Publicerad
Annons

Att kliva in i en bok är ibland att gå vilse. Det kan vara irriterande, ett poänglöst irrande bland bokstäver som inte leder någonstans, en sörjig härva av oplogade gator utan vettiga vägskyltar. Andra gånger är det i stället en befriande sorts vilse, att släppa räcket och vimsa in i labyrintiska gångar som lockar med okända skatter. Kanske håller inte alla det de lovar men det är härligt att hänföras av själva löftet.

Lite så är Sasha Marianna Salzmanns debutroman ”Utom sig”. Hon är redan en väletablerad dramatiker i hemlandet Tyskland, verksam vid Maxim Gorkij-teatern i Berlin. Jag läser mig till att hon har en bakgrund som liknar hennes romanfigurers: född i Volgograd Ryssland i mitten av 1980-tal, uppväxt i Moskva, emigrerade till Tyskland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons