Sömnbrist stör vår utveckling

Försökspersoner i en sömnstudie tappade tio procent av inlärningen när de sovit en halv natt, jämfört med en hel natt. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
Försökspersoner i en sömnstudie tappade tio procent av inlärningen när de sovit en halv natt, jämfört med en hel natt. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och utvecklas, visar forskning från Uppsala universitet.

Men lösningen på sömnbristen är oftast individuell och att försöka kontrollera sömnen riskerar att vara ångestframkallande.

TT TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Försökspersoner i en sömnstudie utsattes för minnestester innan de somnade, när de vaknade och efter simulerade stressituationer. De tappade tio procent av inlärningen efter stressimuleringen när de sovit en halv natt, jämfört med en hel natt.

– Det visar att när vi befinner oss i en stressig situation som är ganska vanlig i skola och på jobbet minskar vår förmåga att prestera och utvecklas om vi inte sovit tillräckligt, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap på Uppsala universitet och forskningsledare för sömnstudien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons