Clownen Rickard tar makten med hinkvis av blod

Eva Melander spelar titelrollen i ”Rickard III” på Uppsala stadsteater.
Eva Melander spelar titelrollen i ”Rickard III” på Uppsala stadsteater. Foto: Micke Sandström

Norska Kjersti Horn iscensätter Shakespeares ”Rickard III” som tysk splatterteater. På två timmar blankt rusar ensemblen med dödsförakt genom en absurd och endorfinladdad uppvisning av brutalitet.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Han ser ut som en förvuxen ligist från en engelsk internatskola. En sned, stor kropp, randig slips, svart kajal och en toppluva – det är bara järnröret som saknas. Första tanken går till ”A Clockwork Orange”. Så ser man plötsligt vad detta är: en variant på pajasen Pennywises sataniska flin från ”Det” av Stephen King. En film som spred clownskräck över världen.

”Rickard III” – jag har sett otaliga uppsättningar. Kungen som fysiskt missfoster, men också som en riktig snygging som bär sin fulhet inom sig, som inbillning och avbildning av sin själ. Shakespeares pjäs skildrar en man som egentligen inte är så intresserad av ära, rikedom eller att styra ett land. Eva Melander spelar med otrolig kraft en man som iscensätter sitt hat och kommer till liv när han får utöva makt som närkontakt med utvalda offer. En efter en skrämmer eller dödar han dem som står mellan honom och kungakronan. Med glatt humör betvingar han världen, som om allt var ett strategisk spel. Pjäsen är en hämndaria utförd av en man som älskar sitt mörker och smittar sin publik att också njuta av hur förföriskt brutal han är. Ren, oförfalskad ondska fascinerar alltid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons