Det okända vapnet bakom Kinas propaganda

Kommunistpartiet storsatsar på pr och sociala medier för att skapa en positiv bild av Kina utomlands – men anklagas också för att använda åsiktskontroll och kidnappningar. Det ”magiska vapnet” i kampen är den mäktiga och i omvärlden okända myndigheten Enhetsfronten.

Publicerad
SvD:s illustratör Thomas Molén tolkar Xi Jinpings kampanj för att förverkliga ”Den kinesiska drömmen”.

SvD:s illustratör Thomas Molén tolkar Xi Jinpings kampanj för att förverkliga ”Den kinesiska drömmen”.

Annons

President Xi Jinping har beordrat kinesisk media att ”höja rösten på den globala scenen och berätta om det nya moderna Kina och utveckla mediagrupper med starkt globalt inflytande”. Det är en central del i ”den kinesiska drömmen”, en vision som brukar tolkas som att Kina ska bli världens främsta supermakt. På nyårsafton 2016 lanserade partiet China Global Television network, CGTV, med sex tv-kanaler på olika språk och ett kluster av företag inriktade mot nya medier.

Kina och dess partimedier är Facebooks största annonsmarknad i Asien, trots att Facebook är blockerat i Kina. Enligt Zhang Hongsen, ställföreträdande direktör för film-, radio- och tv-administrationen har CGTN flest följare av alla världens nyhetsmedier på sin Facebooksida.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons