Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

5 otippade klocksamlare och deras favoriter

Rockstjärnor, golfproffs och skådisar. I Hollywood döljer det sig en skara passionerade klocksamlare vars fritid tillbringas på nördiga forum och att boka resor till hemliga urmakare och återförsäljare av begränsade upplagor. Deras kunskap är ofta i paritet med branschens främsta vetare, och samlingarna är häpnadsväckande. Det är ett beroende, en konstant jakt på den perfekta klockan. Här är fem av de drabbade.

Text: Fabian Midby - 17 november 2017
Annons

John Mayer – Rolex Military Submariner 5517
Flickidolen och en av vår tids absolut största gitarrister sitter på en av världens främsta samlingar armbandsur. Den sträcker sig från Patek Philippes i begränsade upplagor till gigantiska pilotklockor från IWC och, såklart, Rolex. I Johns första publicerade artikel som klockexpert är det en Rolex Military Submariner ”MilSub” han inleder med. Just denna, med referens 5517, leveraredes till den brittiska flygkåren på 70-talet. Trots värdet (en 5517 går för cirka en halv miljon kronor och uppåt beroende på originalitet och skick) försöker John inte vara för rädd om den. ”Den här klockan har varit med om krig, den kan hantera en dörrkarm”, säger han.

Annons
Annons

Eric Clapton – Patek Philippe 2499
Clapton är på många sätt Mayers föregångare. Inte bara är han också ett gitarrgeni, han är ett lika stort klockfreak. Eric Clapton sitter troligtvis på en av branschens finaste samlingar Rolex-klockor. Milgauss verkar vara hans vardagsalternativ, men den som stod honom närmst och var svårast att skilja sig ifrån är en, av två någonsin producerade, Patek Philippe 2499. Mellan 1951 och 86 tillverkades bara 349 stycken 2499. Majoriteten huserade i guld, ungefär 30 stycken i roséguld och endast två i platinum. Gissa vilken Clapton gick och sålde för £2,5 miljoner som han donerade till välgörenhet.

Jack Nicklaus – Rolex Day-Date 1803 i guld
Världens främsta golfare genom tiderna, Jack Nicklaus, vann 18 majors. Han innehar fortfarande rekordet. Inte nog med det, han kom tvåa 19 gånger. Han är ingen klocksamlare, så mycket är klart. Men hans relation till klockor, i synnerhet en särskild guldig Rolex, är minst sagt unik. Med Rolex som sponsor fick han denna tidlösa gulddinka 1967, och har inte tagit av sig den sedan dess. Han bar den fram till utslagsplatsen på första hålet, hängde den i en liten påse på bagen och tog på sig den så fort han slagit sista putten på 18:e hålets green.

Annons
Annons

Jennifer Aniston – Rolex Milgauss PVD
Tyvärr har en så världslig sak som klocksamlande kommit att associeras med män. Då damklockor är mindre drar de inte till lika mycket uppmärksamhet som när manliga kändisar snor på sig något blaffigt som glänser. Aniston bryter mönstret. Hon är en erkänd Rolex-fantast och bär allt från en Datejust i stål till en Day Date ”President” i guld. Hon har med valet av hennes älsklingsklocka verkligen gått emot allt som har med damur att göra. En mattsvart Rolex Milgauss har aldrig sett mer självklar ut än runt Jennifers handled.

Eric Singer – Jaeger-LeCoultre Reverso DuoFace
Musikbranschens kanske mest otippade klockexpert och erfarna samlare är trummisen i KISS, Eric Singer. Han är ungefär så klockkunnig man kan vara utan att jobba med horologier. Hans samling är minst sagt bred. Limiterade upplagor Tag Heuers, försklassiga moderna sportklockor, som Blancpain Fifty Fathoms och JLC Deep Sea, och fickur i guld från Patek Philippe. Många av Singers klockor bär på historier från hans liv på turné. En av de finare är när han utan sina sminkade bandkollegor fick spela med gitarristen från hans favoritband, Brian May i Queen. För att fira så köpte han sig en magnifik Jaeger-LeCoultre.

Annons