Stressa ner genom att andas rätt – sex råd

Genom att medvetet dra ner på andningstakten till ungefär sex andetag per minut, kan blodtrycket sänkas och hjärtfrekvensvariationen höjas, vilket är positivt för hälsan.
Genom att medvetet dra ner på andningstakten till ungefär sex andetag per minut, kan blodtrycket sänkas och hjärtfrekvensvariationen höjas, vilket är positivt för hälsan. Foto: IBL

Stressad, pressad, utmattad? Ett av de mest effektiva sätten att snabbt komma ner i varv är att ta kontroll över andningen. Här är sex råd om andning för stressade kroppar och själar.

Publicerad
Annons

Livet börjar och slutar med ett andetag. Däremellan fyller vi våra lungor med luft över 20 000 gånger per dygn. Vanligtvis sker det automatiskt utan att vi tänker på det. Men i hög utsträckning kan vi också medvetet ta kontroll över andningen och därigenom påverka vår hälsa.

– Även om effekterna inte alltid blir så dramatiska direkt, kan en felaktig andning på sikt leda till en rad fysiska och psykiska problem, säger professor Bo von Schéele, som arbetat med stressmedicin under hela sitt yrkesliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons