ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Majvärmen händer tre gånger på en miljon år

Många orter i Sverige hade uppåt 28 grader. Maj månad var exceptionellt varm och inträffar bara tre gånger på en miljon år, enligt SMHI:s statistik. Arkivbild.
Många orter i Sverige hade uppåt 28 grader. Maj månad var exceptionellt varm och inträffar bara tre gånger på en miljon år, enligt SMHI:s statistik. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu i juni börjar klimatforskarna få lite perspektiv på hur varm maj egentligen var. Och resultaten är exceptionella. I Stockholm låg medeltemperaturen på 16,1 grader – något som statistiskt sett bara händer tre gånger på en miljon år.

TT TT
Publicerad

– Det är inte ovanligt att man har ett par dagar som är sommarvarma men nu hade vi nästan en hel månad som var så här varm. Maj kändes mer som juli, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

Maj månad var varmare än normalt nästan i hela landet och SMHI:s mätstationer har registrerat många nya rekord. Vissa är mer än 2 grader högre än tidigare månadsmedeltemperatur. Det var bara i sydligaste söder och nordligaste norr som inga rekord slogs.

Laddar…