Årets spionkrönika: Philby återuppväckt

När spionbranschens eget nyhetsbrev Intelnews summerar det gångna året toppar avslöjandet av Cyberkalifatet som ett projekt med rysk anknytning. Vi har hela listan.

Publicerad
Annons
Den 22 september 2016 erbjuder Vladimir Putin chefen för den utländska underrättelsetjänsten SVR Michail Fradkov (t v) en post på den ryska järnvägen med parlamentets talman Sergej Narysjkin (t h) som efterträdare på SVR Foto: Alexei Nikolsky / TT /

2016 var ett bra år för många i underrättelsebranschen. Som årets vinnare framstår de ryska bokstavsorganen som ohotade, med tanke på framgångarna med desinformation i västvärlden i allmänhet och med Trumpkampanjen i synnerhet.

Även om juryn fortfarande sammanträder tycks bottenplatsen reserverad för säkerhetsorganen i Turkiet som inte hade någon aaaning om försöket till militärkupp i juli.

För den vetgirige erbjuder nätmagasinet Intelnews fördjupad läsning i mer specifika fall, när man listar de tio viktigaste händelserna under året, grundad på öppna källor.

Höjdpunkter på topplistan:

– Den brittiske landsförrädaren och ryske mästerspionen Kim Philby (död 1988) återvänder i form av en föreläsning för Stasiagenter 1981, en film som hittats i tyska arkiv. BBC har visat delar som bland annat avslöjar Philbys främsta metod för att komma åt statshemligheter: några drinkar till arkivarien på MI6.

Annons
Annons

Offentliggörandet av att MI6 ska öka personalen med tusen tjänster för att kontra de ryska organen. Det är den största expansionen sedan slutet av det första kalla kriget.

– Israeliska Mossads värvning av Bassam Mahmoud Baraka från Hamas militära gren och likvidering av Mohamed Zouari, ledare för Hamas UAV-program.

– Två uppsatta nordkoreaner hoppar av, en överste från den militära underrättelsetjänsten och en biträdande chef vid ambassaden i London.

– Avslöjandet av Panama-papperen som gav en bild av den ekonomiska dimensionen av den illegala världens miljoner transaktioner och deras betydelse för att underminera staters säkerhet. Över elva miljoner dokument från 200 000 företag i mer än hundra länder ger fortfarande upphov till nyheter.

– Terrororgansationen IS hackeravdelning Cyberkalifatet stämplas av flera västliga organ som en del av ett ryskt projekt, APT28, enligt Der Spiegel som läst en tysk rapport.

Hela listan.

Lästips! Tjeckien inrättar specialstyrka mot rysk desinformation.

Missa heller inte Patrik Oksanens fortsatta grävande kring Putins svenska vänner.

Spionkrönikör: Mats Johansson

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons