Gunilla von Hall:Djup fruktan för FN-hatarens första drag

Gunilla von Hall

Nagelbitandet över Donald Trump som USA:s president har börjat på FN. Ska FN-hataren Trump vända världsorganisationen ryggen, kapa bidragen och dumpa kärnfrågorna? För FN:s nya generalsekreterare Antònio Guterres väntar en tuff tid med Trump vid makten.

Uppdaterad
Publicerad
Alex Brandon/AP
Foto: Alex Brandon/AP
Annons

GENÈVE Donald Trump tillhör definitivt inte FN:s fanclub. Han har inget till övers för generösa bidrag till FN-program, multilaterala förhandlingar, tungrodd byråkrati och politiskt korrekta FN-uttalanden om mänskliga rättigheter och flyktingkriser. Flera gånger har han klagat att ”vi får inte ut någonting av FN” och kallat världsorganisationen för svag och inkompetent. I våras drämde han till med att ”FN är ingen vän av demokrati och frihet”.

Som USA:s president har han lovat att riva upp både FN:s historiska klimatavtal och det FN-stödda Iranavtalet om kärnenergi. Han väntas inte driva några FN-resolutioner för att skydda minoriteters, homosexuellas, kvinnors, immigranters och muslimers rättigheter. Tvärtom är han förespråkare av tortyrmetoder som skendränkning. Och kan någon ens tänka sig ett engagerat Trump-tal om FN:s hållbarhetsmål?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons