Annons

Michelinkrögaren: Den passar min gröna filosofi

Foto: BMW

Agneta Green är krögare och driver Oaxen Krog tillsammans med sin man Magnus Ek, något de gjort de senaste 25 åren. Krogen har belönats med två stjärnor i Guide Michelin och med fokus på ekologi och innovation har de skapat sig en restaurang som återspelar deras inre och den hållbara drivkraft de eftersträvar.

Agneta Green började sin bana som entreprenör redan vid 16 års ålder. Med hjälp av sina föräldrar drev hon butiken Lyckoboden och sålde bröd, kaffe i lösvikt och godis.

– Jag hade alltid gillat den sortens gammaldags affärer, säger Agneta.

Kärleken till mat hade hon med sig hemifrån. Hemma hade de alltid haft en stor köksträdgård och mamma lagade alltid god mat. När paret köpte Oaxen Krog i Stockholms södra skärgård satte de tidigt ribban högt. De hade höga ambitioner för sin restaurang.

– Vi planerade bara ett år i taget. Utvecklade nya idéer, satte teman och tydliga ramar. Det är bra för kreativiteten, då måste man fokusera och hitta lösningar i det enkla. Vi bestämde oss till exempel för att bara använda lokala råvaror tidigt. Då kan man stänga ute saker som egentligen är ointressanta och fokusera på det som kan driva en framåt, säger hon.

Efter 17 år i skärgården valde de att öppna nytt på Djurgården i Stockholm. Huset de valde var ett riktigt ruckel, något som passade utmärkt, då fick de möjlighet att bygga upp allt precis som de ville och sätta sin egen prägel på den nya restaurangen.

– Vi fick möjligheten att bygga restaurangen från scratch. Det enda som var bestämt var hur den skulle se ut utifrån, säger Agneta Green.

Foto: BMW

”Argumentet att välja en fossilfri bil var starkt”

Framgångssagan kröntes med två stjärnor i Guide Michelin. Ett recept för de båda har varit att alltid följa sina kärnvärden, både för sig själva och för verksamheten. När det kom till att välja tjänstebil var det likadant, BMW i3 speglar både Agneta och Oaxen Krog.


– Den passar med min och Oaxen Krog & Slips gröna filosofi. Vi bor ganska långt från restaurangen, så argumentet att välja en fossilfri bil var starkt. Jag har el från fossilfri leverantör både på restaurangen och hemma. Nästa steg är att installera solceller, säger hon.

BMW i3 har en räckvidd på hela 31 mil utsläppsfri körglädje tack vare det kraftfulla batteriet. Och med BMW Wallbox kan du ladda batteriet upp till 80 procent av sin kapacitet på cirka tre timmar. Bilen är också ev av de mest uppkopplade bilarna på marknaden, vilket gör att du med mobilens hjälp kan ha full koll på livet i och utanför bilen. Till exempel genom att styra laddningen till särskilda perioder på dygnet då hushållet inte kräver så mycket ström i övrigt, eller genom att starta klimatanläggningen med BMW Connected-appen en stund innan du sätter dig bakom ratten.

Foto: BMW