KommentarKlimathotet

Peter Alestig:Fridays for future möter Black Friday – vem vinner?

Peter Alestig
Foto: TT

Fridays for Future eller Black Friday? På fredag ställs två rörelser mot varandra. Och med det ställs en fråga på sin spets: kan vår ekonomi fortsätta fungera som den gör? Alltfler ekonomer tycks svara – nej.

Peter Alestig
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Årets Black Friday kommer att bli radikalt annorlunda än tidigare upplagor. Samtidigt som konsumtionen firar en av sina största högtider, väntas nämligen tusentals svenskar ge sig ut på gatorna för att kräva ökad klimataktion. Nätverket Fridays for Future har uppmanat till en global klimatstrejk inför klimatmötet i Madrid som drar igång på måndag. Samtidigt planerar den kontroversiella klimatgruppen Extinction Rebellion, som nyligen etablerat sig i Sverige, manifestationer utanför Gallerian i Stockholm och Mall of Scandinavia i Solna.

Även i handeln har det ökade klimatengagemanget gjort tydliga avtryck. I länder som Storbritannien och Frankrike har en rörelse kallad ”Make Fridays green again” börjat få fäste. Hundratals brittiska butikskedjor har gått ut och sagt åt landets konsumenter att inte köpa sånt de inte behöver.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons