ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sverige öppnar nog plånkan för EU

PODD | 27 maj. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras EU-kommisssionens nya stödpaket. Lyssna direkt här.

Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras EU-kommissionens nya paket för återhämtning.

Danmark, som traditionellt tillhör ett av de länder som försöker hålla i plånboken när Italienarna och Grekerna rycker i den, har redan sagt att de ändå kan kompromissa med sina principer. Det verkar som att också Österrike har gjort det.

Fyra länder har kallats den frugala fyran: Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna. Frugal betyder just sparsam och det var Financial Times som myntade begreppet. Nu har Danmark och Österrike fallit bort och en enorm press ligger på Sverige.

Hur ska det gå? Imorse meddelade vår EU-minister Hans Dahlgren att regeringen är kompromissvillig. Vore det smart att kompromissa för att rädda EU-samarbetet, eller innebär de här enorma transfereringarna till sydeuropa tvärtom att EU-samarbetet dör?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Ylva Nilsson, en av Sveriges mest erfarna Brysselkorrespondenter, Susanna Kirkegaard, frilansskribent specialiserad på EU-frågor med förflutet på Aftonbladets ledarsida och Emanuel Örtengren, som sysslar med europapolitik på Timbro.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com