Kristina Sandberg:I trädgården växer skuggor och idyll jämsides

”My shadow in the garden” – ett foto som Jamaica Kincaid (till höger) själv tagit av sin trädgård i Vermont.
”My shadow in the garden” – ett foto som Jamaica Kincaid (till höger) själv tagit av sin trädgård i Vermont. Foto: Jamaica Kincaid/Tranan Bokförlag

Trädgården är en plats för trygghet, hemkänsla och tröst, men den ruvar även på frustrationer, orättvisor och förgänglighet. Jamaica Kincaids ”(Boken om) Min trädgård” rymmer allt för den hängivna entusiasten men påminner också om att ingen trädgård är fullt så oskuldsfull som den ser ut.

Publicerad
Annons

En annorlunda vår. En vår präglad av karantän och för många ovanligt mycket tid hemmavid. Jag är lyckligt lottad som har den egna trädgården och Tyresta nationalparks stora skogsområde så nära mig. I tv-programmet ”Gardeners’ world” på BBC med Englands trädgårdsguru Monty Don betonas trädgårdens betydelse för den mentala hälsan, inte minst i tider av kris. Men också hur viktig en ”wild life”-trädgård är idag för pollinerande insekter och fåglar. Det enorma surret av bin i de magiskt blommande bukettaplarna var en stilla lycka i slutet av maj och nu tänker jag mycket på hur jag kan förlänga trädgårdens blomning så att det finns gott om mat för bina även i höst. Ja, beskrivningar av trädgården lindas ofta in i något liksom nyttigt, för kropp och själ. En stilla fridfull plats där batterier kan laddas och mindfulness uppnås. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons