Roligt läger utbildar om mobbning

Mobbning kan göra skolstarten till en mardröm. På lägret Hero Camp får barn lära sig hur man kan göra för att förhindra det.

Annie Ericsson
Publicerad
Tuva, Alva, Johannes och Melissa har olika erfarenheter men tycker att det är viktigt med lägret för att lära sig mer om mobbning. Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet

Vid golfbanan i Södertälje Park håller Hero Camp till. Alva, Melissa, Johannes och Tuva har alla olika erfarenheter men de tycker att det är viktigt att vara här för att lära sig mer om mobbning.

– Vi lär oss om vad mobbning kan vara och vad konsekvenserna av det kan bli. Går det alldeles för långt kanske den som är utsatt till och med tappar livslusten, säger Johannes.

Tuva och Alva har egna erfarenheter av att vara utsatt för mobbning och tycker att det är viktigt att fler lär sig mer.

– Jag tycker det är ganska jobbigt att gå tillbaka till skolan efter lovet. Vissa som jag hängt med förut beter sig konstigt mot mig ibland. De kan till exempel byta bord i matsalen när jag sätter mig bredvid dem, säger Alva.

– Eftersom jag vet hur det känns ville jag komma hit för att säga att det är viktigt att inte mobbas. Men jag tycker det ska bli kul att börja skolan för jag ska byta till en ny idrottsskola. Jag tror det blir bra, säger Tuva.

Hero Camp är ett gratisläger som hålls i Södertälje på alla skollov. Dagarna innehåller roliga aktiviteter men också lektioner där ledarna håller föreläsningar och diskuterar mobbning och kränkningar. Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet

Det är aldrig okej att mobba, kränka eller frysa ut någon. Ändå drabbas tusentals barn varje år. Det är vuxna som har huvudansvaret att agera om någon blir utsatt. Men det finns också saker som barn själva kan göra.

– Om jag skulle se någon som mobbar skulle jag säga åt dem att sluta och fråga hur de själva skulle känna sig om någon gjorde så mot dem, säger Johannes.

– Jag har sagt till lärare på skolan när det varit bråk och då har andra barn sagt att jag skvallrar. Men jag kommer fortsätta säga till en vuxen när det behövs, säger Melissa.

Föreningen Hero of the talk håller i lägret. Det är Nahir Oyal, före detta fotbollsspelare, som startat verksamheten. Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet

På Hero Camp har de pratat mycket om passiv mobbning, alltså de som vet om att mobbning pågår men inte gör något åt det.

– Den som står tyst bredvid utan att säga ifrån sårar nästan lika mycket som den som säger elaka saker. Många är rädda för att bli utfrysta om de säger till sina kompisar. Helst ska man hämta en vuxen som kan hjälpa till, säger Alva.

På lägret får deltagarna många tips om hur man kan säga till de som är elaka på rätt sätt, så att det inte blir ännu större konflikter. Att säga till den som retas att sluta samtidigt som man visar sitt stöd och säger positiva saker till den som blir retad är bra.

– Man ska inte säga något elakt tillbaka när man försöker stoppa mobbning, säger Melissa.

Genom roliga aktiviteter kan man hitta nya kompisar. Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet
Prova SvD Junior!junior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons