Cirkusträning med konster på hög höjd

 I luftakrobatik är barnen högt uppe. Tränarna är alltid med och passar så att ingen skadar sig.
I luftakrobatik är barnen högt uppe. Tränarna är alltid med och passar så att ingen skadar sig. Foto: Simon Rehnström

Konster på hög höjd blir det när Hedda och Iris tränar cirkus. ”Jag är lite rädd att tappa Hedda”, säger Iris i trapetsen.

Annie Ericsson
Publicerad

Det är första cirkusträningen efter sommaruppehållet och det vimlar av barn utanför skolans idrottshall på Södermalm i Stockholm. Här har Cirkus Normal cirkusträning varje tisdagskväll.

Iris och Hedda började på cirkus efter att de blivit inspirerade av en kompis. Först tränade de enskild synkad trapets. De upptäckte partrapets av en slump.

– En träning fanns det bara en trapets ledig och då klättrade vi upp samtidigt. Det var kul! Efter det har vi fortsatt med partrapets, säger Iris.

En gång i veckan tränar Hedda och Iris cirkus. Under ett pass har de uppvärmning, stretch, akrobatik och stationer där de övar olika discipliner. Foto: Simon Rehnström

Iris är ”catcher” och Hedda är ”flyer” i deras par. Det betyder att Iris är basen som Hedda antingen är ovanför eller hänger under.

– Antingen står jag på Iris eller så hänger jag i hennes armar. Vårt viloläge är att jag sitter på Iris axlar, säger Hedda.

När man tränar partrapets är det viktigt att både catcher och flyer hjälps åt och samarbetar i alla tricks. Styrka, balans och smidighet är viktigt för att inte ramla ner från den lilla stången som hänger i luften.

– För oss är det nog lättare att köra tillsammans eftersom vi har gjort det längre än vad vi körde själva. När jag vet vad Iris ska göra anpassar jag mina rörelser. Vi kan också prata om hur vi ska göra olika trick, berättar Hedda.

– Och det är väldigt roligt att köra tillsammans, lägger Iris till.

Barnen övar ofta trick på golvet innan de börjar på trapetsen. Foto: Simon Rehnström

Trapetsen är två meter upp i luften under träningen, men när de börjar öva på nya trick är den alltid lägre. Sedan höjs trapetsen allt eftersom de blir säkrare på övningarna. Och tränarna står alltid bredvid och passar så att ingen ska skada sig.

– Jag är lite rädd för att tappa greppet och dra med mig Iris i fallet när vi gör ett svårt trick. Men det har aldrig hänt, säger Hedda.

– Jag är också lite rädd för att tappa Hedda. Det är däremot inte läskigt att vara högt upp. Men första gången jag satt i en trapets kände jag ”huuuuh vad högt det är”, säger Iris.

”Vi brukar snurra i de här stängerna på skolgården, det är som en trapets fast upp och ner”, säger Hedda. Foto: Simon Rehnström

Att träna tillsammans är roligare. De kan peppa varandra att klara nya saker. Det är också skönt med en partner på cirkusens uppvisningar.

– En gång gjorde vi lite fel på uppvisningen men då körde vi bara på. De i publiken vet ju inte hur det ska se ut egentligen, säger Hedda.

– Vi låtsades som om ingenting hade hänt, säger Iris.

Båda tycker att det vore roligt att bli riktigt duktiga på partrapets.

– Jag skulle vilja uppträda på ett stort ställe med kanske 1 000 personer i publiken. Det är roligt när vi får applåder, säger Hedda.

Prova SvD Junior junior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons