Fria skolvalet påverkas – uppgifter blir hemliga

Det så kallade skolenhetsregistret, med namn och adress till samtliga skolor i Sverige, tas bort.
Det så kallade skolenhetsregistret, med namn och adress till samtliga skolor i Sverige, tas bort. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vilka skolor som finns i Sverige blir hemligt i september. Uppgifter om elevernas resultat, andel behöriga lärare och annat som gör det möjligt att jämföra skolor kommer också att bli hemligt. ”Det har naturligtvis effekter på det fria skolvalet”, säger Eva Durhan på Skolverket.

Karin Thurfjell, Olle Nygårds
Publicerad
Annons

Uppgifter om elevernas snittbetyg, andel lärare som är behöriga och andra uppgifter som kan användas för att jämföra skolor kommer från och med den första september inte längre att finnas tillgängliga hos Skolverket. Det stod klart i juni i år.

Orsaken är en dom i kammarrätten och en ändrad policy hos Statistiska Centralbyrån, SCB, som innebär att uppgifter om bland annat betyg i fristående skolor räknas som affärshemligheter och därmed inte kan lämnas ut. Nu står det klart att även det så kallade skolenhetsregistret, med namn och adress till samtliga skolor i Sverige, tas bort, rapporterar Skolvärlden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons