”Regeringen behöver se över Klimatklivet”

Givet den klimatnytta skiftet av kylsystem innebär kan det te sig självklart att livsmedelsbutiker ska kunna få medel inom Klimatklivet, skriver debattören.
Givet den klimatnytta skiftet av kylsystem innebär kan det te sig självklart att livsmedelsbutiker ska kunna få medel inom Klimatklivet, skriver debattören. Foto: Pressbild, TT

Samtidigt som tvivelaktiga projekt beviljats medel möter näringslivet ett oklart regelverk vid ansökningar till Klimatklivet. Det stora skiftet av kylsystem är ett exempel, skriver Karin Brynell, Svensk Dagligvaruhandel.

Publicerad
Annons

Klimatklivet, regeringens viktiga klimatåtgärd som innebär att det varje år ska fördelas 2 miljarder kronor till olika initiativ som bidrar till klimatnytta, har fått sig en ordentlig förtroendetörn. Naturvårdsverket har beviljat medel till projekt med tveksam klimatnytta, uppförande av laddpunkter för elbilar som inte monterats samt pengar till föreläsningar om klimatåtgärder där publikens tid har räknats som arbetstid, för att nämna två. Dagligvaruhandeln uppmanar nu regeringen att se över förordningen som styr beräkningsgrunderna i Klimatklivet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons