Beckett får oss att se hur vi låter världen gå under

Ronnie Hallgren sätter upp ”Slutspel”. ”När jag fyllt 50 tog jag fram mina Beckettexter igen – och fann en helt annan röst.”
Ronnie Hallgren sätter upp ”Slutspel”. ”När jag fyllt 50 tog jag fram mina Beckettexter igen – och fann en helt annan röst.” Foto: Jonas Kündig

Samuel Becketts svarta pjäs ”Slutspel” är mer aktuell än någonsin. Det menar Ronnie Hallgren som sätter upp den på Göteborgs stadsteater. ”Det är en dissekering av den mänskliga oförmågan.”

Lars Ring
Publicerad
Annons

Undergång, apokalyps, Ragnarök, den slutgiltiga förintelsen. Människan har många ord för den dag då jorden ska implodera och allt liv slockna. Samuel Beckett kom att välja ordet ”Slutspel”, vilket beskriver den sista delen av ett parti schack, där få pjäser är kvar på brädet och det är mycket svårt att vinna.

Ronnie Hallgren, tidigare regissör och vd på Göteborgs stadsteater och Göteborgsoperan, återkommer nu till Götaplatsen för att iscensätta just ”Slutspel” skriven 1957. Han är lycklig över att vara ”hemma” igen på det han kallar sin moderteater och över att äntligen få regissera ”Slutspel” som han gått och burit på under lång tid – och som, tråkigt nog får man väl säga, blir allt mer och mer aktuell.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons