Stopp på kräksjukan efter coronaåtgärder

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand på MSB under måndagens pressträff.
Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand på MSB under måndagens pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har totalt rapporterats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ytterligare 76 personer har dött i covid-19 i Sverige sedan söndagen. Totala siffran är nu 477 personer. Det framgår av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens om coronaläget.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det närmare 430 personer smittade av coronaviruset som får intensivvård.

Enligt de senaste siffrorna har cirka 70 000 människor avlidit i covid-19 i världen.

– Vi har en omfattande spridning, det är inte många länder i världen som inte rapporterat spridning, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Fallen ligger knappt 30 om dagen under senaste tiden, säger Tegnell och påminner om att siffrorna inte speglar epidemin som den ser ut i dag utan snarare hur den såg ut för några veckor sen.

Sveriges strategi är fortfarande att ”plana ut kurvan” och enligt statsepidemiologen fungerar strategin hittills.

För att visa genomslaget hänvisar han till siffror för säsongsinfluensa och vinterkräksjuka. Influensan har haft en snabb nedgång i år.

– Det blir ett väldigt plötsligt och snabbt avbrott runt vecka 8 och 9 när vi började införa rekommendationerna, på ett sätt vi inte sett under tidigare influensasäsonger.

Annons
Annons

Även för vinterkräksjukan syns en nedgång.

– Längre mellan människor, inte så mycket möten och mer handtvätt ger genomslag på virus. Det vore inte oväntat om det gjorde det även på coronaviruset.

Smittan på äldreboendena beskrivs fortsatt som det största bekymret.

– Vårt största bekymmer är att vi fått in smittan på stor antal äldreboenden framförallt i Stockholm men även på andra håll i Sverige, säger han och påminner om att det är viktigt att följa hygienrutiner på boenden och att personalen stannar hemma vid symptom.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till att vi ser de höga dödstalen i Sverige, säger Tegnell och säger att skyddsutrustning ”inte kommer att lösa problemet”.

Tegnell påminner om vikten av att stanna hemma i påsk.

– Fundera på om den här resan i år verkligen behöver göras under påsken eller om man kan spara den till nästa år, säger han.

Johanna Sandwall på Socialstyrelsen meddelar att man nu har en 80-procentig ökning av platser för de kritiskt sjuka.

–Just nu vårdas ungefär 970 personer som är sjuka i covid-19. 400 av dem är på en intensivvårdsavdelning.

Enligt henne finns kapacitet inom vården att ta emot fler.

– Man jobbar fortsatt med omställning och det fungerar, säger hon.

Anders Tegnell säger också att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Enligt Socialstyrelsen finns det i dag intensivvårdsplatser att tillgå.

Annons
Annons

– Vi har en 20-procentig ledig kapacitet för allvarligt sjuka i dag, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Anders Tegnell får en fråga från TT om inte exempelvis statsminister Stefan Löfven och andra personer med viktiga funktioner borde testas. Men svaret på den frågan blir nej.

– Med det test vi har i dag är det inte meningsfullt att testa någon utan symtom, säger Anders Tegnell.

Øysten Bogen, journalist på norska TV2, har munskydd och handskar på under presskonferensen.

– Min redaktion anser att det är ett riskuppdrag att åka till Sverige nu, säger han till SvD på plats.

Han säger att smittan är mycket mer utbredd i Sverige än i Norge och berättar att man här inte håller avstånd på samma sätt som i hans hemland.

– Folk uppför sig helt annorlunda här än i Norge. Man är mycket mer nära.

Diskussioner kring smittvägarna fortsätter. Världshälsoorganisationen (WHO) uppgav i fredags att coronaviruset möjligtvis kan vara luftburet i form av att mindre droppkärnor kan spridas med luften och inandas.

Det är en av anledningarna till att USA gått ut med en rekommendation att bära munskydd utomhus. Anders Tegnell tycker att WHO:s omsvängning är problematisk.

– De har varken berättat vad de grundar omsvängningen på eller visat på några studier, sa han.

Karin Regmark Wisell, chef för avdelning för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, menar att det handlar om semantik, vad man kallar för luftburet och inte. I SVT:s ”Agenda” meddelade hon att myndigheten hoppas utöka testningen för coronavirus och inom några veckor kunna genomföra 100 000 tester i veckan.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons