Danny Saucedo tolkas på meänkieli

Aaron får hjälp att översätta kända låtar till sitt språk, meänkieli, och uppträder inför kända artister i tv-programmet ”Så mycket mer”. Danny Saucedo är en av dem. ”Det var spännande att få höra sin musik på ett annat språk. Jag känner mig extremt tacksam”, säger Danny.
Aaron får hjälp att översätta kända låtar till sitt språk, meänkieli, och uppträder inför kända artister i tv-programmet ”Så mycket mer”. Danny Saucedo är en av dem. ”Det var spännande att få höra sin musik på ett annat språk. Jag känner mig extremt tacksam”, säger Danny. Foto: Ari Luostarinen

Känner du till låten ”Tanti tanssii”? Det är ”Dandi dansa” på språket meänkieli. SvD Junior hängde med när Aaron uppträdde på meänkieli för stjärnan Danny Saucedo.

Tina Harr
Publicerad

I en villa i Hägersten i södra Stockholm råder det feststämning. Aaron kommer ut på ”scenen” i ceriserosa kavaj och orange byxor och börjar dansa och sjunga ”Tanti Tanssii”, eller ”Dandi dansa” som låten heter på svenska, för artisten Danny Saucedo.

Aaron håller på att spela in ett tv-program som ska heta ”Så mycket mer” och gå på SVT. Det är ett program där musikintresserade Aaron får hjälp att översätta kända låtar till sitt språk, meänkieli, och uppträda inför kända artister. Danny är en av dem.

Kameran sveper över rummet som är dekorerat med guldgardiner, ljusslingor och ballonger. Danny klappar takten och tjoar med i låten. När uppträdandet är slut bugar sig Danny för Aaron och dansarna.

– Vilken energi! Du får den här låten nu, den är 100 procent din, säger Danny med ett leende.

Aaron berättar att han var jättenervös innan uppträdandet och hade en klump i magen. Men så fort de började filma och han fick lära känna Danny lite mer så kändes det bättre. Aaron är förtjust i Dannys musik.

– Den är glad och studsig och man kan inte låta bli att dansa, säger han.

Aaron och dansarna Sally, Laura, Neo och Millie ger allt framför Danny. ”Jag älskar att dansa och sjunga så jag sa glatt ja till att vara med i programmet”, säger Aaron efter uppträdandet. Foto: Ari Luostarinen

Meänkieli är ett så kallat minoritetsspråk som talas främst i Tornedalen i norra Sverige. Aarons mamma kommer från Tornedalen, men familjen bor i Umeå. Hemma brukar Aarons mamma prata meänkieli och Aaron svara på svenska. Men när de är på besök i Tornedalen pratar Aaron också meänkieli, eftersom hans morfar inte kan svenska. Nu ska han också börja läsa meänkieli i skolan, två timmar i veckan.

– När jag är i skolan och ute på stan hör jag mest svenska så det fastnar i mitt huvud. Men det är bra att jag ska få lära mig mer meänkieli i skolan, säger han.

Meänkieli påminner om finska, lite på samma sätt som att norska och svenska är snarlika.

– De flesta låtar jag gillar är på engelska. Det finns inte alls många låtar på meänkieli, det tycker jag är dåligt. Det borde finnas fler, säger Aaron.

Danny Saucedo har både polskt och sydamerikanskt påbrå och talar flera språk. Han tycker att det roligt och viktigt med språk.

– Jag visste inte ens om att meänkieli fanns förrän det här programmet. Språk är som dörrar in i andra världar. Ju bättre man kan ett språk desto lättare kan man komma in, säger han.

Här får Danny en tygkasse med texten ”Noniin”. Det är ett uttryck på meänkieli som är lite svårt att översätta. ”Det kan betyda ”okej”, ”då så” eller ”jaha”. ”Det passar till allt”, säger Aaron. Foto: Ari Luostarinen

Aaron har sjungit mer eller mindre hela livet. Nu har han också börjat i en musikskola och i framtiden vill han hålla på med musik eller bli programledare.

– För Melodifestivalen kanske! säger Aaron.

– Lätt att du kan efter det här, svarar Danny.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se