Stockholms bästa mexikanska krogar

Foto: Chelas och La Neta – två mexikanska krogar i Stockholm värda ett besök.

När suget efter guacamole, tacos och burritos blir för stort är det hit du genast ska bege dig – till Stockholms bästa mexikanska restauranger.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

Dold pärla: Tacy

Det är fortfarande många som inte hittar till väl undangömda Tacys. Och det är synd. För en trappa ned från stilfulla restaurangen Symbios på Skånegatan gömmer sig en dold pärla. Här står en väl avvägd hetta i fokus, som ger extra sting åt både guacamole och fläsktoppingen till små men välsmakande tacos. Enligt självutnämnda experter serveras här också stans bästa margaritas.

Skånegatan 80

Pålitligt på Söder: Chelas

Foto: Pressbild
Pressbild
Foto: Pressbild

Hornstullskrogen Chelas slår, till skillnad av många av sina konkurrenter, ett slag för det riktigt autentiska. På menyn finns bland annat kaktusrätten Nopales och den maffiga quesadilla-släktingen Sincronizada. Bland tacosen sticker fiskvarianten ut, med en sällsynt frasig frityr runt en perfekt torskrygg som får sting av en rejält rökig chipotlemajo. Den enda randanmärkningen är att vi gärna hade sett lite fler mexikanska ölsorter i baren.

Verkstadsgatan 4

Annons
Annons

Pigg pionjär: La Neta

Foto: Petter Bäcklund
Petter Bäcklund
Foto: Petter Bäcklund

La Neta får räknas till föregångarna i staden, innan de öppnade år 2009 var utbudet av genuina tacos ganska skralt. Med åren har taquerían ynglat av sig med filialer på Södermalm, Täby Centrum och Smålandsgatan, men originalet på Barnhusgatan är fortfarande charmigast. Här är det opretentiöst, avslappnat, mättande och gott utan att göra ett allt för stort avtryck i plånboken.

Barnhusgatan 2

Blandat är bäst: The Border

Foto: Pressbild
Pressbild
Foto: Pressbild

Det är lätt att avfärda The Border som ligger på en bakgata i Skanstull. Kombinationen hamburgare och burritos låter mer som en kock som inte kan bestämma sig än ett tydligt fokus. Men det är dags att tänka om. Både saftiga burgare och välfyllda burritos håller nämligen toppklass här, och då har vi ändå inte nämnt stans kanske bästa churros som är en given efterrätt.

Rutger Fuchsgatan 2

Amerikanska vindar: Geronimos FGT

Foto: Annika Berglund
Annika Berglund
Foto: Annika Berglund

Den här Gamla stan-krogen filtrerar sin mexikanska kokkonst genom ett amerikanskt filter, närmare bestämt de sydvästra staterna. Hit går man alltså inte för att hitta den mest genuina och autentiska mexikanska maten, utan för härlig comfort food som burrito rancheros, chimichangas och asada fries, där strimlad biff, smält ost och pommes frites samsas med guacamole och pico del gallo.

Stora Nygatan 5

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons