ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nio fylliga höstviner som värmer

När dagarna mörknar alltmer är det dags för strama, kryddiga och nyanserade viner. Här är Mikael Mölstads favoritvin till höstens alla mustiga grytor, soppor och rostade rotsaker.

Mikael Mölstad
Publicerad

La Bastide Blanche 2020
189 kr, nr 2262, Frankrike, Provence, rött, stramt och nyanserat

Betyg: 6 av 6

Traditionellt rött från Bandol i Provence. 70 procent mourvèdre och 25 procent grenache har lagrats på gamla ekfat i 22 månader och buteljerats utan klarning eller filtrering. Det ger en stor och härlig kryddarom, toner av mörk skogsfrukt, choklad och lakrits med stram eftersmak.

Marimar Estate Pinot Noir 2019
399 kr, nr 74480, USA, Kalifornien, rött, kryddigt och mustigt

Betyg: 6 av 6

Jovisst, det kostar, men du får mycket vin för slantarna. Marimar Torres, syster till Miguel Torres, har skapat denna härliga pinot noir på sin egendom i Sonoma. Rik, kryddblommig och elegant doft med örter, skogsbär och jordgubb – balanserad ekton och syra. Passar till mustiga höstgrytor.

Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2021
199 kr, nr 2227, Frankrike, Loire, vitt, friskt och fruktigt

Betyg: 6 av 6

Gillar du sauvignon blanc? Här har du originalen: Pouilly-Fumé och Sancerre, två klassiska områden i Loire. Les Deux Cailloux (de två stenarna) bjuder på det mesta av rökiga mineraltoner, färska örter, citrusskal och fetsyrlig eftersmak. Testa till en fisk- och skaldjursgryta.

Chablis le Finage 2021
179 kr, nr 70631, Frankrike, Bourgogne, vitt, friskt och fruktigt

Betyg: 6 av 6

Mellan det klassiska Bourgogne i söder och Champagne i norr har Chablisområdet utvecklat en egen stil av chardonnay-vin. Här används mer ståltank än ekfat, vilket ger fräschare syra utan bittra tanniner. Le Finage bjuder även på rika äppelaromer, limefrukt och mineraler.

Copertino Riserva 2013
99 kr, nr 2077, Italien, Apulien, rött, kryddigt och mustigt

Betyg: 5 av 6

Italiens mest egensinniga vin till egensinnigt lågt pris. Det kommer från ett stort kooperativ som vägrar att kompromissa vad gäller kvalitet och tradition. Njut av mogna gammaldags smaker med inslag av aromatiska kryddor och torkad frukt. Bra balanserad syra och strävhet som avslutning.

Markowitsch Classic Pinot Noir 2019
119 kr, nr 6695, Österrike, Niederösterreich, rött, mjukt och bärigt

Betyg: 5 av 6

I Tyskland har man länge varit stora på kvalificerad pinot noir – väl i klass med mycket från Bourgogne. Nu kommer även Österrike. Här får du en välmatad butelj med rik skogsbärig doft, fruktstinn smak, kryddiga chokladtoner och en avslutande trevlig syra. Gott till grillad fisk.

Villa Antinori 2019
159 kr, nr 2300, Italien, Toscana, rött, kryddigt och mustigt

Betyg: 5 av 6

Ett av Italiens mest ikoniska viner. Men så kommer det också från Italiens äldsta vinhus. Redan på 1100-talet var Antinori i gång. Deras klassiker på främst sangiovese bjuder på det mesta av körsbärstoner och mjuk bitterfruktig stram smak. Ett allroundvin till både gryta och buffé.

Wente Estate Grown Chardonnay 2020
137 kr, nr 2027, USA, Kalifornien, fylligt och smakrikt

Betyg: 5 av 6

Bra chardonnayviner från Bourgogne har rusat i pris. Många chardonnayer från Kalifornien görs i samma stil. Men prisnivån är en annan. Familjefirman Wente är känd för sin delvis fatjästa variant med äppelkryddig doft, rostade toner och syrligt slut. Toppen till en kycklinggryta.

Kakhuri Orange Dry 2021
99 kr, nr 2051, Georgien, Kakheti, fylligt och smakrikt

Betyg: 5 av 6

Dags att utmana smaklökarna? De georgiska orangevinerna är en del av en helt ny vinstil där gröna druvors skal har fått jäsa med och gett karaktär. Här får du spännande aromatiska toner av pomerans och saffran med kryddbittra fruktsmaker. Funkar extra fint till grillat vegetariskt.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Mer från Startsidan