Albert Edelfelt, ”Modernt konstnärsliv i Europa”Kosmopolit med känsla för både fiskare och societet

Albert Edelfelt, ”Ett barns likfärd”, 1879. Olja på duk. Installationsvy på Göteborgs konstmuseum.
Albert Edelfelt, ”Ett barns likfärd”, 1879. Olja på duk. Installationsvy på Göteborgs konstmuseum. Foto: Hossein Sehatlou

Finländske målaren Albert Edelfelt gjorde succé i Paris. Hemtamt rörde han sig mellan hemlandets landsbygd och metropolens salonger. På Göteborgs konstmuseum visas hans eleganta societetsdamer bredvid väderbitna fiskare.

Dan Backman
Publicerad
Annons

Albert Edelfelt (1854–1905) var 26 år när han målade "Ett barns likfärd". För den fick han tredje klassens medalj på den under epoken så viktiga Salongen i Paris. Tredje klassens medalj kanske inte låter så imponerande – och väldigt otidsenligt i en samtida kontext – men det var en stor framgång. Inte minst för att det var första gången som en finländsk konstnär tilldelats en medalj på utställningen.

Det gick fortsatt bra för Edelfelt. Medaljer, hedersutmärkelser och antagna verk till Salongen var tydliga bevis på framgång vid den här tiden. I Paris, där han hade ateljé, nätverkade han duktigt: kontakter med konstnärer, gallerister, samlare, konstkritiker och journalister banade väg för en internationell karriär.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons