Julbord på julafton – här är det öppet

Foto: Stallmästaregården/Beatrice Graalheim

Inte hunnit planera maten inför julafton, är du ute efter en skön och totalt stressfri jul eller vill du bara äta ett extra gott julbord i år. Fira på en lyxig restaurang. Här är klassikerna som har öppet på julafton.

Oskar Hammarkrantz
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 5

Grönt på Djurgården: Villa Godthem

Foto: Pressbild

Den vackra grosshandlarvillan från 1800-talets slut är ett säkert kort när det gäller traditionella julsmaker på hög nivå. Men även om just traditioner vårdas ömt här, tillhör Godthem de verkliga föregångarna när det gäller vegetarisk och vegansk julmat. Ett exempel på nyskapandet är vegansk ”sill” där godsaker som zucchini i senapssås, aubergine i currysås och inlagda champinjoner är spännande alternativ till fisken. Villa Godthem serverar sitt julbord hela december, även på julafton och dessutom på juldagen för den som inte kan få nog av julens smaker.

Rosendalsvägen 9

Annons
Annons

2 / 5

Storslagen comeback: Gamla Riksarkivet

Foto: Pressbild

Efter en temporär utflykt till Norra Latin är Niklas Ekstedt tillbaka i Gamla Riksarkivets pampiga lokaler med sitt omåttligt populära julbord. För vuxna som vill ta det lite extra lugnt är det en välkommen bonus att barnen kan rita, titta på julfilmer, förundras av popcornmaskinen och inte minst umgås med en professionell barnvakt. Bland rätterna som sticker ut finns Holy smokes rökta revbensspjäll, alltså från bbq-restaurangen utanför Höganäs, och dekadenta Madeiraglacerad grisfot fylld med kalvbräss, kycklingmousseline och tryffel.

Birger Jarls Torg 2A

Annons
Annons

3 / 5

Anrikt elegant: Grand Hôtel

Foto: Pressbild

Anrika Grand Hôtel tillhör veteranerna när det gäller lyxiga julbord. Godsakerna intas på Verandan, som ursprungligen byggdes som en sommarveranda, och till sillen dricks med fördel hotellets egen snaps, Grand Aquavit 1874. Grand har tre sittningar på julafton, lunch klockan 12, en eftermiddagsvariant klockan 15.30 samt middag vid 19.30. Notera att Grand Hôtel är ett av få tillfällen som skriver ut klädkod på hemsidan. Herrar måste ha långbyxor efter klockan 18 och får inte vara baraxlade, står det att läsa, men sannolikt är problemet ganska litet i decemberkylan.

Södra Blasieholmshamnen 8

Annons
Annons

4 / 5

Historia och nutid: Stallmästaregården

Foto: Beatrice Graalheim

Stallmästaregårdens julbord har kommit att bli en riktig klassiker och ett måste för många Stockholmsfamiljer. I historisk miljö, med anor från 1645, när Drottning Kristina brukade besöka platsen för jakter och ridturer, står naturligtvis de traditionella julsmakerna och mathantverket i fokus. Men sida vid sida med sill, hemlagade syltor och hemrökt lax finns en rad spännande vegetariska alternativ som visar att även den här veteranen följer med i sin tid. Julafton är sista dagen för året att njuta av julbordet.

Stallmästaregården

Annons
Annons

5 / 5

Nya traditioner: Hasselbacken

Foto: Pressbild

Med sitt fantastiska läge, en mysig vinterpromenad bort på Djurgården, är Hasselbacken ett säkert kort bland julbordskrogarna. Själva använder man ordet ”nytraditionellt” för att beskriva maten, och mycket riktigt, bland alla måsten och vinterhits hittar vi roliga rätter som portvinsglacerad rotselleri, svampfrittata, vegansk potatisgratäng, anammafärsbiff, pumpapuré, bönor, svampbuljong och kål samt saffranspannacotta med björnbärskompott. Den som verkligen vill lyxa till julhelgen bokar med fördel också ett rum på hotellet för en maxad totalupplevelse.

Hazeliusbacken 20

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons