ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Falkengrens efterträdare har stora skor att fylla

Annika Falkengren lämnar stora skor att fylla när hon nu avslutar sitt vd-uppdrag på SEB. Den som kliver in i hennes ställe har flera utmaningar att ta itu med, säger experter SvD Näringsliv pratat med. Samtidigt ryktas det att en anrik rekryteringsfirma har kopplats in.

Mark Malmström
Publicerad

Den som kliver in i Annika Falkengrens ställe i SEB kommer att möta en ny värld av utmaningar. Efter den globala finanskrisen som utbröt med Lehman-kraschen 2008 har vi vant oss vid ständigt sänkta räntor, höjda bopriser och en hårt pressad inflation. Men nästa generations bank-vd kan behöva rusta för ett helt annat klimat, säger analytikern Peter Malmqvist.

– Många tror att stigande räntor gynnar bankerna för då kan de utvidga sina räntemarginaler. Då skulle Falkengren hittills ha jobbat i ett tufft klimat och den tillträdande kommer i så fall landa i ett enkelt klimat. Men så är det inte. Bankerna har jobbat i ett gynnsamt klimat med bra tillväxt och låga kreditförluster. En omvänd situation kommer innebära ett svårare jobb.

Laddar…