Läskande röda vårviner: ”Mycket njut per krona”

Foto: Pexels

Ombytligt aprilväder till trots är våren i allra högsta grad här och med lite god vilja (och infravärme) kan man njuta av kvällar på balkongen med pigga, fräscha, friska viner i glaset. Här är nio röda viner som bjuder på härlig vårstämning.

Andreas Grube
Publicerad
Annons

1 / 9

La Corte del Pozzo Bardolino 2020
95 kr, nr 2340, Italien, Venetien, rött, bärigt och mjukt

Betyg: 4 av 6

Rött från en del av Italien som vi vanligen förknippar med stöddig ripasso, men nej ack nej, det här är raka motsatsen. Solmogna hallon, småsyrliga lingon och rikligt med färska gröna örter. Pigg syra och mjuk munkänsla. Istället för rosé, suveränt gott till plocktallriken.

Annons
Annons

2 / 9

Dulban Garnacha 2020
32 kr, nr 2421, Spanien, Katalonien, rött, rödfruktigt och picknickvänligt

Betyg: 4 av 6

Att vin på burk är ett trendfenomen på stark frammarsch vet vi ju redan, och why not, de här vinerna funkar ofta toppen som enkla och okomplicerade picknickviner. Som här, slurpigt utan krusiduller med tät bärighet, massor med örter och en lätt violton på toppen.

Annons
Annons

3 / 9

Children of the revolution Pinot Noir 2021
95 kr, nr 2591, Australien, rött, lätt och friskt

Betyg: 4 av 6

Australien går från klarhet till klarhet vad gäller utbudet av pigga och lätta rödviner och här har vi ett alldeles utmärkt exempel på just det. Massor med somriga bär tillsammans med lakritstoner, ljus nougat och ett stänk mynta. Låg i alkoholen (11,5 %) och klunkig till tusen.

Annons
Annons

4 / 9

Borgogno Langhe Rosso 2020
119 kr, nr 70384, Italien, Piemonte, rött, kryddigt och körsbärsdrivet

Betyg: 5 av 6

Borgogno är en verkligen en stabil producent som levererar kvalitet hela vägen från de enkla instegsvinerna upp till vingårds-barolos. Här en röd druvblend som absolut har kryddig botten, och mustig körsbärsfrukt men som också är lättsippad i stilen. Kalasbra pizzavin.

Annons
Annons

5 / 9

Mezzacorona Pinot Nero 2020
99 kr, nr 5411, Italien, Trentino, rött, piggt och mineraliskt

Betyg: 5 av 6

Suverän vardags-pinot från norra Italien som verkligen bjuder på mycket njut per krona i energisk och pigg kostym. I doft och smak massor med färska röda bär, örter, fint klipp i syran och dessutom en lätt järnmineralig ton i efterklangen. Stabil producent, stabilt vin.

Annons
Annons

6 / 9

Chinon Cuisine de ma Mere 2020
129 kr, nr 71529, Frankrike, Loire, rött, skogsbärsfruktigt och örtigt

Betyg: 6 av 6

Mmm, jag älskar cabernet franc generellt, och särskilt när den serveras i den här pigga och läskande stilen. Det här är ett vin som är okomplicerat, kul, klunkvänligt – och vansinnigt smarrigt. En stilig uppvisning i okonstlat njut och drickvänlighet, bara att poppa och sippa.

Annons
Annons

7 / 9

Jérôme Arnoux Tradition 2018
189 kr, nr 52533, Frankrike, Jura, rött, piggt och josigt

Betyg: 6 av 6

Lysande gott vin från Jura – gjort på pinot noir och de lokala förmågorna poulsard och trousseau – som tickar alla boxar vad gäller rött balkongvin. Ett rejält knippe färska röda bär men också en härlig kryddighet av kanel och färska gröna örter. Drick gärna svalt.

Annons
Annons

8 / 9

Saint-Amour Empreinte d’Amour 2019
169 kr, nr 2449, Frankrike, Beaujolais, rött, skogsbärigt och örtkryddigt

Betyg: 6 av 6

Toppenfynd på fasta hyllan som balanserar på gränsen mellan det flirtigt lätta och det lite rustikt kryddiga. Väldigt lättgillat och charmigt allroundvin som gör sig lika bra på egen hand som till våriga rätter som exempelvis kyckling eller fläsk. Njut i rejält stora kupor.

Annons
Annons

9 / 9

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2019
329 kr, nr 2594, Frankrike, Bourgogne, rött, stramt och elegant

Betyg: 6 av 6

Ett vin från den lite mer strama och ambitiösa skolan, men alltjämt en lysande dryck att korka upp i solnedgången på balkongen. Klassisk Bourgogne-balett i munnen med en korg röda bär, torkade örter och aningen svartpeppar. Elegant och finessrikt. Ge gärna någon timme i karaff.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons