Karin Björquist, ”En tanke tar form”Nobelservisens skapare i tidlös helfigur

Nobelservisen användes första gången till prisets 90-årsjubileum 1991. I dag tycks den något föråldrad.
Nobelservisen användes första gången till prisets 90-årsjubileum 1991. I dag tycks den något föråldrad. Foto: Jonas Lindkvist

Ett helt livsverk skapade formgivaren Karin Björquist under 45 år på Gustavsbergs porslinsfabrik. Dan Backman ser en utställning som rymmer allt från vardagsserviser till arkitektoniska utsmyckningar.

Dan Backman
Publicerad
Annons

Karin Björquist (1927–2018) är antagligen mest känd för Nobelservisen. Den som hon 1991, på uppdrag av kultur- och konsthistorikern Åke Livstedt, formgav till prisets 90-årsjubileum. Hon var inte ensam om det prestigefyllda uppdraget, för bestick och dricksglas hade Livstedt städslat Gunnar Cyrén och för dukar och servetter Ingrid Dessau.

På den överskådliga presentation av Karin Björquist som nu visas på Gustavsbergs porslinsmuseum får vi, bland mycket annat, lära oss att talet fyra utgör grund och inspiration för Nobelservisen. Förutom dess fyra färger och fyra geometriska former är de representerade världsdelarna och de pris som delas ut i Stockholm fyra till antalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons