ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Jenny Nordberg:Svensk Nato-ansökan kan bli bråk i senaten

Jenny Nordberg
Statsminister Magdalena Andersson och Finlands motsvarighet Sanna Marin höll en pressträff om det säkerhetspolitiska samarbetet och relationen till Nato.
Statsminister Magdalena Andersson och Finlands motsvarighet Sanna Marin höll en pressträff om det säkerhetspolitiska samarbetet och relationen till Nato. Foto: Stina Stjernkvist

Skulle USA välkomna Sverige med öppna armar i Nato? Det är inte alls säkert. Först ska senaten rösta, och invändningar kan komma både från vänstern och högern.

Jenny Nordberg
Publicerad
Annons

Regeringspartiet i Sverige har nu bråttom att hålla jämna steg med Finland, som SvD avslöjade i veckan. Om det blir som Natoförespråkare vill ska även Sverige skynda sig att ansöka om medlemskap i den amerikansk-ledda klubben, som bildades 1949, för att hålla Sovjetunionen i schack och förhindra spridning av kommunism.

Från amerikanskt håll låter det vid första anblicken nästan som en självklarhet att välkomna fler länder: ”The Nordics”, som Sverige buntas ihop med, skulle vara en stor tillgång, och redan i bättre skick att bidra än flera existerande medlemmar. Främst nämns underrättelseinformationen, som Sverige redan i dag levererar till Nato. Men också det vassa flygvapnet och att få en längre direkt Natogräns mot Ryssland.

Laddar…